Social return invullen met PSO

De social return-verplichting in aanbestedingen is bedoeld om meer mensen die door omstandigheden niet zelfstandig mee kunnen doen op de arbeidsmarkt, een kans te bieden. PSO, de Prestatieladder Socialer Ondernemen, is een meetinstrument en keurmerk voor bedrijven om aan te tonen in welke mate ze sociaal ondernemen.

PSO kent een drietal treden en een aspirant-niveau. Voor bedrijven met een PSO-certificaat kan het voldoende zijn om een geldig certificaat te overhandigen bij een social return-verplichting na een aanbesteding. Zij tonen daarmee aan dat ze sociaal ondernemen en voldoen aan de social return-eis in de aanbesteding. Per opdrachtgever kan wel een andere trede vereist worden om (deels) te voldoen aan de social-return-verplichting. Volgens de beleidsregels is dit van toepassing in de arbeidsmarktregio’s Noordoost- en Zuidoost Brabant.

 

Kan ik het PSO-certificaat van mijn onderaannemer gebruiken?

Een social return-verplichting kan (gedeeltelijk) worden overgedragen aan onderaannemers.Een PSO-certificaat van de onderaannemer is alleen inzetbaar als invulling van Social Return als de hoofdaannemer zelf ook over een geldig PSO-certificaat beschikt.

 

Is het handig om een PSO-certificaat te halen?

Omdat het PSO-certificaat een hefboomwerking heeft in de ketensamenwerking, kiezen steeds meer bedrijven ervoor alleen nog maar in te kopen bij andere PSO-gecertificeerde organisaties. Hierdoor scoren zij zelf hoger op de PSO normen. Bovendien kan het PSO-certificaat in veel gevallen gebruikt worden als (gedeeltelijke) invulling van de social return-verplichting. Daarom maakt het PSO-certificaat bedrijven extra aantrekkelijk als samenwerkingspartner in zowel economisch, financieel als sociaal opzicht.

Voor meer informatie:

Wsd Jeanneke 3297

Jeanneke Baars

adviseur social return en PSO-adviseur

T. 06 30 573 608
E. j.baars@adviespuntsocialreturn.nl Stuur een e-mail